Bin Placement Affects Recycling and Composting Behavior (04-19-17)

DiGiacomo lead a study that assessed how the location of recycling and composting bins influences their use.  Details: “[the researchers] placed bins in three different locations: a garbage disposal area (the least convenient option), at the base of an elevator in a building (a more convenient option), and by elevator doors on each floor (the most convenient option). The experiments were carried out at three multi-family apartment buildings in Vancouver’s west side neighbourhood and in two student residence buildings at UBC. . . . when compost bins were placed on each floor in the apartment buildings, instead of on the ground floor, composting rates increased by 70 per cent, diverting 27 kilograms of compost from the landfill per unit per year. When recycling stations were placed just 1.5 meters from suites in student residences, instead of in the basement, recycling and composting increased by an average of 141 per cent, diverting an average of nearly 20 kilograms of waste from the landfill per person per year.”  Data were collected over 10 weeks.  This study has been published in the Journal of Environmental Planning and Management.

“Making Bins More Convenient Boosts Recycling and Composting Rates.”  2017.  Press release, The University of British Columbia, http://news.ubc.ca/2017/04/20/making-bins-more-convenient-boosts-recycli...